Avstigamtisert

Etter tre uker som stigmatisert avganselev på videregående (russ) sitter jeg igjen med mange gode minner og nye inntrykk. For å være ærlig var jeg i motsetning til mange andre litt skeptisk til hele greien. Det som er fint med å ha lave forventninger er at man som regel blir positivt overrasket!
Det er ikke bare VG som forbinder russen med sex, fyll og fanteri, men veldig, veldig mange andre gjør det samme. Det er forståelig at det er slik, for jo verre russen er, jo mer selger tabloidene, og jo flere som leser om pøbelrussen jo mer pøbel blir de. Slik er det bare, og denne sirkelen gjelder jo selvfølgelig mye annet også.

Men russetiden er fin på mange måter. Min favoritt all-over er at man kommer i kontakt med utrolig mange nye mennesker, som man ellers aldri ville kommet i kontakt med av den enkle grunn at vi er nordmenn. Vi nordmenn snakker rett og slett ikke med villt fremmede mennesker på busstoppet og på butikken. Heller ikke tilfeldig forbipasserende på gaten. Med russebuksen på var det som å komme til USA igjen. Nye mennesker tok kontakt, spurte hvordan det var å være russ, hva jeg ville med livet osv. osv. Russetiden bygger nye vennskap og forsterker gamle, men jeg ante ikke at det byr på nye relasjoner i alle aldersgrupper. Hvorfor er det ingen som skriver om det i avisene?

Jeg tror også mange av mine medruss har fått tid til å tenke litt over hva de står for i russetiden. Folk på min skole har tatt sine standpunkt om det å sette grenser, og til tross for ulike valg og ulike meninger har det styrket fellesskapet enormt. Jeg er stolt over å gå på en skole der folk tørr å ta sine egne valg samtidig som de respekterer andres. Jeg tor mangfold i meninger er sundt! Noe som får meg til å tenke på politikk, om hvor glad jeg er for et flerpartisystem i Norge, men jeg tror jeg styrer unna høstens valg for denne gang...

Jeg håper jeg aldri glemmer at russetiden er mer enn negativ stigmatisering på en gjeng med rødkledde ungdommer, og når jeg blir journalist skal jeg sørge for at de gamlingene som har glemt det kommer på det igjen!
15

2 kommentarer

Helene

18.mai.2009 kl.18:57

godt skrevet! jeg kjenner igjen godt hva du snakker om her, selvom det er 2 år siden min russetid.

Ingrid le

25.mai.2009 kl.22:38

Her skulle det vore sånn "like dette" knapp! Veldig bra skreve Hanne;D Veldig sant :)

Skriv en ny kommentar

Hannek

Hannek

19, Bergen

Noen ganger er jeg hard og bestemt i meninger og tanker, mens andre ganger er jeg myk og filosoferer over livets herlige sider. Jeg prøver å ikke være som alle andre, og skriver for å skrive.

Follow Hannek
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from Hanne Kristin Pedersen. Make your own badge here.

Kategorier

Arkiv

hits